PÔSTY
Tento text neslúži ako liečebná ani diagnostická pomôcka pre laikov. Je to súbor informácií o pôstoch získaný vlastnými skúsenosťami a z odbornej literatúry. Autor nenesie žiadnu zodpovednosť za akýkoľvek laický pôst.
Pôst definujeme ako zdržiavanie sa pokrmov. Pôst je niečo čo je od počiatku vekov súčasťou všetkých systémov na Zemi. Rastliny, zvieratá i ľudia sa vždy dostávali do stavu, kedy neprijímali výživu. Tým mám na mysli napríklad obdobia sucha alebo obdobia nedostatku potravy. To sú zvyčajne nedobrovoľné pôsty. Zvieratá a ľudia však často volia aj dobrovoľný pôst. Ak je zviera choré alebo zranené často abstinuje od potravy. Prečo je to tak?
Trávenie potravy totižto tiež spotrebováva našu životnú energiu, ktorá by inak mohla byť využitá na uzdravovanie. Životnej energie máme obmedzené množstvo. Jedna časť je naša konštitúcia – danosti nášho tela a duše, ktoré sme zdedili a druhá časť je kondícia – energia, ktorá sa míňa a dopĺňa v závislosti od našej životosprávy. Preto je dôležité starostlivo sa rozhodovať o tom ako našu energiu budeme využívať. Starostlivá a vedomá spotreba nám totižto môže zabezpečiť zdravý a dlhý život.
K pôstu nájdete mnohé odkazy aj v histórii ľudstva, medicíny či v náboženstvách. Tejto téme sa nebudem venovať nakoľko moje skúsenosti a vedomosti mi jasne hovoria, že dobre zvolený pôst je pre ľudské telo i dušu vhodný.
Aké možné benefity má pôst?
- spomaľuje starnutie
- znižuje možnosti obezity
- znižuje poškodenie voľnými radikálmi
- zvyšuje množstvo antioxidantov
- znižuje jedovatosť a nebezpečenstvo niektorých chemickálií, liekov a drôg
- znižuje riziko niektorých typov rakoviny
- urýchľuje hojenie ako vonkajších tak aj vnútorných zranení
- zlepšuje zaobchádzanie tela z inzulínom, znižuje inzulínovú rezistenciu, zlepšuje hodnoty cukru v krvi
- znižuje zápal
- vylepšuje zdravie srdca prostredníctvom úpravy krvného tlaku, triglyceridov a úrovne cholesterolu
- podporuje funkcie mozgu a zabrániť neurodegeneratívnym zmenám
Zaujímaví autori venujúci sa problematike pôstov: G. P. Malachov, P. C. Bragg, H. M. Shelton, A. Ehret
Aké typy pôstu poznáme?
Všetky typy pôstov zabezpečujú vyššie spomenuté benefity. Rozdiel medzi nimi je predovšetkým v náročnosti na pôstiaceho sa. Jedna vec je jeho fyzický stav a druhá psychický. Rozhodovať by sa mal človek v závislosti od poznania svojho zdravotného stavu. Avšak platí pravidlo, že čím náročnejší pôst, tým väčší šok pre telo. Je odporúčané začínať s menej náročnými a kratšími pôstmi. Ak človek neplánuje liečiť pôstom nejakú chronickú chorobu, čo by mal robiť len pod lekárskym dohľadom, tak ja odporúčam hlavne prerušovaný pôst prípadne 1-3dňové klasické alebo čiastočné hladovanie.
- Klasický pôst
Klasický pôst je pôst počas ktorého sa nepríjma potrava. Prijímajú sa len tekutiny. Je dôležité dodržiavať pitný režim. Je vhodné vypiť 2-4litre denne. - Čiastočný pôst
- Na šťavách
Počas čiastočného pôstu na štavách sa miesto vody prijímajú šťavy z plodov (plod = všetko čo má semeno). Napr. Breussova diéta. - Na plodoch (plod = všetko čo má semeno)
Počas tohoto typu pôstu sa prijímajú len plody. Ovocie a zelenina.
- Na šťavách
- Prerušovaný pôst
Prerušovaný pôst je dnes veľmi moderným prostriedkom na chudnutie. Okrem chudnutia však poskytuje všetky benefity pôstu spomenuté vyššie, len pomalšie. Základ prerušovaného pôstu je v tom, že časť dňa požívate potravu a časť dňa sa pôstite. Najštandartnejší typ je 8/16 a druhý 4/20. V preklade to znamená, že počas 8 alebo 4 hodín človek prijíma potravu t.j. doplní všetky potrebné živiny do tela a zvyšných 16 alebo 20 hodín sa pôsti. Tento pôst je veľmi dobre kombinovateľný so suchým pôstom. Existuje aj špeciálny typ tohoto pôstu a to je tzv. OMAD = One Meal A Day = jedno jedlo za deň. - Suchý pôst
Pri tomto druhu pôstu sa vynechávajú tekutiny. Suchý pôst v kombinácií s iným pôstom urychľuje očistu tela. Urýchľuje predovšetkým štiepenie tukov a tak napomáha k rozpúšťaniu rôznych útvarov. Okrem toho bunky bojujú o vodu a bunky tela sú nadradené bunkám mikroorganizmov, takže mikroorganizmy bez vody odumierajú. Je vhodný len pre skúsených hladujúcich.
- Úplný
Pri úplnom suchom pôste sú vylúčené všetky tekutiny. Nie je dovolené ani umývanie zubov, sprcha či výplachy úst. - Čiastočný
Pri čiastočnom suchom pôste sú možné rôzne vodné procedúry. Je dovolené umývanie zubov, sprcha, výplachy úst či čriev.
- Urinový pôst
Pôsť založený na pití vlastného moču.
Čo mať pri pôste na zreteli?
NAJDÔLEŽITEJŠIE PODMIENKY PÔSTU
- POZNAŤ SVOJ ZDRAVOTNÝ STAV
- NEHOVORIŤ O ŇOM
- DĹŽKA NÁVRATU K STRAVE MUSÍ TRVAŤ DVOJNÁSOBOK ČASU PÔSTU
Prvá podmienka je najdôležitejšia zo všetkých. Je dôležité vedieť s čím – s akými zdravotnými problémami – človek do pôstu vstupuje. Treba totižto vždy rátať s možným zhoršením daného problému. Druhá podmienka je dôležitá hlavne kvôli psychickému zdraviu hladujúceho. Ak sa už raz človek po preštudovaní dostatočného množstva materiálov rozhodne pôstiť je dôležité aby dôveroval tomu čo robí. Je častým javom, že neznalé okolie bude takéhoto človeka odrádzať a to rozhodne neprospieva psychickému zdraviu hladujúceho. Hlavne nijak nepomáhajú obavy. Tretia podmienka je taktiež veľmi veľmi dôležitá. Najväčšiu neplechu dokáže pôst napáchať práve pri nerozumnom ukončení. Ak človek drží 1 deň pôst mal by minimálne 1 ideálne 2 dni držať tzv. návratovku. O návratovke viac v ďalších odsekoch. Okrem týchto spomenutých podmienok je vhodné aj sledovať svoj stav a v prípade nejakého problému vedieť ako reagovať. Buď mať dostatok skúseností a vedomostí alebo mať skúseného priateľa na telefóne.
Ako sa pôstiť?
Začiatok
Na začiatok je dôležité získať čo najviac informácií ako sa dá. Pod článkom dole nájdete linky a tipy na knihy, kde sa dá čo najviac naštudovať. Za druhé sa treba pripraviť psychicky a stanoviť si AKÝ TYP pôstu chcete držať, KEDY ho chcete držať a AKO DLHO sa chcete pôstiť. Vyššie som spomenula, že pre začiatočníkov je najideálnejšie začať prerušovaným pôstom prípadne 1-3dňovými klasickými alebo čiastočnými pôstami. Pred začiatkom pôstu je vždy dobré jesť aspoň 1 deň odľahčenú stravu, to znamená hlavne ovocie a zeleninu buď v surovom alebo v tepelne upravenom stave. V prípade, že sa chystáte na dlhší pôst je vhodné podrobiť sa aj očistám niektorých orgánov. To platí aj v prípade ak máte oslabený nejaký vylučovací orgán (črevá, koža, obličky, pľúca, lymfa, pečeň). Na jednotlivé orgány existujú rôzne očisty. Viac infa napr. nájdete aj v knihe od p. Partykovej Hladovění pro zdraví. Najdôležitejšie je hrubé črevo. Tam je často odporúčaný klistýr. Dôvodom je práve to, že počas klasického pôstu Vám nemá čo posúvať stravu v črevách a ak tam máte nejaký starý nevylúčený odpad tak počas pôstu Vám bude veľmi zle, lebo Vám bude do tela vylučovať toxíny. Ak sa človek zdravo stravuje a venuje sa očiste svojho čreva t.j. prijíma dostatok vlákniny a neje škodlivé potraviny, tak nie je dôvod robiť klistýr.
*Pred prerušovaným pôstom nie je potrebné robiť prípravu. Prerušovaný pôst je skôr životný štýl. Keď už raz začnete, bude Vám tak dobre, že sa Vám nebude chcieť prestať 😊
Priebeh
Počas pôstu nepríjmame nič iné, len to čo sme si stanovili. V prípade klasického pôstu len vodu, v prípade čiastočného len šťavy alebo len ovocie. Ak riešime konkrétny zdravotný problém sú vítané bylinné čaje a tinktúry. Je vhodný pravidelný pohyb v prírode. Pohyb je dôležitý pre rozprúdenie lymfy a príroda pre povznesenie ducha. Nakoľko lymfa nemá vlastnú pumpu ako srdce je potrebné rozpohybovať ju manuálne. Na rozprúdenie lymfy sú vhodné nasledovné možnosti (v závislosti od vášho zdravotného stavu):
- pohyb, hlavne aeróbny (aerobic, skákanie cez švihadlo alebo na trampolíne, beh)
- sauna
- striedanie studenej a teplej sprchy
- otužovanie
- suché kefovanie (kefovanie celého tela s mäkšou kefkou, vždy smerom k srdcu)
- lymfodrenáž
- lymfatická masáž (podľa doporučenia terapeuta vykonávajúceho tento typ masáže)
Ako bolo vyššie spomenuté, je možné, že sa Vám počas pôstu zhoršia príznaky Vašeho prípadného zdravotného problému. Opäť varujem, ak viete o nejakom svojom probléme začínajte vždy opatrne = pomaly a postupne. Vždy môžete pôst ukončiť skôr ak sa na to necítite. O ukončení nájdete viac info v ďalšom odseku. Je lepšie začať prerušovaným pôstom a pokračovať klasickými alebo čiastočnými 24h pôstami. Vedzte však, že časom všetky vedľajšie účinky odoznejú. Keď sa telo očistí nebude mať dôvod reagovať na pôst negatívne.
Čo robiť v prípade, že máte:
- stavy podobné nádche či chrípke – je dobré preplachovať nosné dutiny pomocou konvičky so slaným roztokom (240ml teplej vody + 0,5čl sódy a 0,5čl soli, veľmi účinná je čierna vulkanická soľ kala namak, ale stačí aj morská)
- bolesti orgánu alebo kĺbu – môžu pomôcť obklady z ricínového oleja, ricínový olej zohrejte na teplotu tela (pribl. 37°C) a namočte do neho flanelovú alebo ľanovú gázičku, ktorú potom priložíte na boľavý orgán alebo kĺb, prikryte fóliou a položte na to uterák, nechajte približne 1hodinu
- akné – kefovať, kefovať, kefovať alebo robiť inú formu pílingu
- bolesti hlavy – podľa doterajších výskumov je bolesť hlavy spôsobovaná buď absenciou kofeínu (v tom prípade treba prestať piť kávu aspoň týždeň pred začatím pôstu), hypoglykémiou, alebo môže byť príčina inde ak Vás zvykne bolievať hlava aj mimo pôstu, často môže pomôcť zvýšený príjem tekutín a oddych
- zápchu – v tom prípade je vhodné urobiť si klistýr, uľaví sa Vám, vždy po klistýre však dbajte na správne stravovanie, aby ste si vykŕmili v čreve tie správne baktérie
- arytmiu – je vhodné ísť sa zhlboka nadýchať na čerstvý vzduch a vypiť pohár vody, ak nepomáha a necítite sa dobre, pôst ukončite
- únavu, mozgovú hmlu – jediné čo pomáha je čas a odpočinok, prípadne ricínové obklady na nadobličky
- zmeny v menštruačnom cykle – telo je počas pôstu v núdzovom režime, pracuje inak, je to prirodzená reakcia, časom sa to upraví, ak máte obavy držte radšej prerušovaný pôst, je dôležité vždy v tzv. „jediacich oknách“ prijať dostatok živín, menštruačné problémy často môžu byť spojené s nadváhou alebo podvýživou
- náladovosť, nespavosť – je to prirodzené a časom to vymizne, tak ako sa deje očista tela, deje sa aj očista mysle, môže napomôcť meditácia, správne nastavenie spánkového režimu, komunikácia o svojich problémoch s blízkym alebo s terapeutom, vedenie diára
Doprajte si dostatok fyzického aj mentálneho odpočinku aby sa telo mohlo regenerovať. Nezabúdajte na dodržiavanie pitného režimu.
Ukončenie
Ako bolo vyššie spomenuté, je dôležité vždy držať tzv. návratovku 1-2x dlhší čas ako bol samotný pôst. V angličtine tento proces vystihuje slovo „refeed“ v doslovnom preklade „dokŕmenie“. Táto teória je postavená na tom, že na to aby sa telo uzdravilo musí podstúpiť dva procesy:
- očistu alebo detox – zbavenie tela nečistôt, mikroorganizmov, hlienov, rôznych útvarov, tuku, kameňov, piesku, kryštálov a pod.
- obnovu alebo dokŕmenie – vyživenie tela, opravenie všetkých zranených tkanív, obnovenie telesnej vitality
Ak doteraz v ľudskom tele fungovalo niečo nesprávne, ak chceme aby to fungovalo správne treba to správne nastaviť. Treba vypočuť volanie tela. Každá choroba je len volanie tela o pomoc. Inak ako chorobou to telo nevie dať najavo. Preto nestačí telo len očistiť ale treba ho aj správne vyživiť a potom ďalej pokračovať vo výžive. Je to ako auto a palivo. Ak budeme dávať do benzínového auta diesel, tak sa nám pokazí. Pre každé telo platí trošku niečo iné, no základ je totožný. O tom a o našom živočíšnom druhu viac v sekcii o celistvej rastlinnej strave. Pri ukončení je dôležitá následnosť potravín. Následnosť sa odvíja primárne od tráviacich časov. Na potravu sa treba mentálne pripraviť, to znamená že sa na jedlo pozeráme a voniame ho, to spustí slinenie. Sliny natrávujú potravu už v ústach. Preto je vhodné si stravu pripravovať. Stravu teda dobre presliníme a príjmame po malých dúškoch/sústach.
Začíname s:
- tekutinami = ovocné a zeleninové šťavy, zeleninový vývar, iontový nápoj = kokosová voda (úplne najideálnejšia na rehydratáciu, veľmi vítaná po suchých pôstoch), prípadne smoothies, krémove polievky
- plody (ovocie a zelenina) = surové alebo jemne podusené (tepelne upravené sú ľahšie stráviteľné)
- obilniny = dlho varené obilniny, kaše a prílohy, možno začať s necelozrnnými a pokračovať s celozrnnými
- strukoviny = dlho varené strukoviny
- ostatné
Vyhýbame sa:
- mliečnym výrobkom
- priemyselne spracovaným potravinám
- káve
- alkoholu
- tukom
- pečivu a bielej múke
Zdroje:
PARTYKOVÁ, V. 1998. Hladovění pro zdraví. Praha: Impuls, 2012. 304 s. ISBN: 9788090407459
MALACHOV, G.P. Zlatá pravidla očisty a hladovění. Bratislava: Eugenika, 2010. 320 s. ISBN: 9788081001949
MALACHOV, G.P. Léčivá detoxikace hladem: Teorie a praxe. Bratislava: Eugenika, 2020. 400 s. ISBN: 9788081006388
https://www.woundsresearch.com/article/influence-short-term-repeated-fasting-skin-wound-healing-female-mice
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7069085/
https://www.healthline.com/nutrition/fasting-benefits#TOC_TITLE_HDR_12